Як оформити візу до Румунії: 7 фактів та порад

Posted on Posted in Акції, розпродажі, новини, Секрети мандрівника
54316

Якщо ви бажаєте відвідати Румунію, то обов’язково потрібно подумати про візу. Нижче ви дізнаєтесь кілька фактів та порад про те, що потрібно взяти до уваги перед тим, як планувати подорож. Про те, які документи вимагає віза до Румунії, нам розповіла Галина Білінська, спеціаліст з візових питань.

1. При поїздці до Румунії можна використовувати шенгенську візу.

Наявність шенгенської візи звичайно все спростить. З 1 лютого 2014 року іноземні громадяни, які володіють візами з 2- або багаторазовими в’їздами, довгостроковими візами або посвідками на проживання, виданими країнами Шенгенської угоди, можуть в’їжджати до Румунії на період, тривалість якого не перевищуватиме 90 днів впродовж 180 днів, без короткострокової румунської візи, якщо пред’явлені документи ще дійсні, а кількість в’їздів і тривалість дозволеного перебування не були вичерпані.

Але це не стосується одноразових віз, наприклад Грецьких, тому що Румунія прийняла в себе таке правило, що власників з одноразовими візами не будуть пропускати – лише якщо є транзитна віза до Румунії.

krainy-shengenu2. Відкриття румунської візи дає дозвіл перебувати тільки на території Румунії та Болгарії.

Румунія входить в Євросоюз, але поки що не входить до зони шенгену, тому тут варто бути уважним. 

(на рис. справа: синім – повноправні члени Шенгенської угоди, блакитним – асоційовані члени, зеленим – члени ЄС, в яких діють лише деякі закони шенгену, світлозеленим – члени, угода з якими ще не набула чинності).

3. Найчастіше відкривають туристичну візу типу С, яка дає дозвіл перебування на території Румунії не більше 90 днів у півріччя.

Перелік документів не дуже відрізняється від переліку на отримання шенгенської візи, напр. до Польщі. Але віднестися до отримання румунської візи потрібно так само, як і  до шенгенської, з повною серйозністю.

Повний перелік документів http://cernauti.mae.ro/ua/node/793

  • Заповнена візова анкета
  • Нещодавно зроблені 2 фотокартки, 3х4 см
  • Закордонний паспорт, дійсний щонайменше 3 місяці після запланованого повернення
  • Ксерокопію закордонного паспорта, сторінок з попередніми візами та штампами про в’їзд та виїзд
  • Оригінал та ксерокопія внутрішнього паспорта
  • Поліс медичного страхування, дійсний на території Румунії, із сумою покриття не менше 30000 євро для виїзду за кордон
  • У випадку організованого туризму – туристичний ваучер в оригіналі та документ, що засвідчує про сплату туристичних послуг із Румунії, або
  • У випадку індивідуального туризму – бронювання готеллю в Румунії, вказати номер бронювання та адресу розташування готеллю. Достатньо буде мати бронь, підтвердження оплати не обов’язково.
  • Докази вашого бажання повернутися до України (наприклад, професійна діяльність, сім’я, тощо)
  • Довідка від роботодавця / довідка з навчального закладу, для приватних підприємців – свідоцтво про реєстрацію підприємства
  • Бронювання квитка (на літак/автобус) на поїздку. Якщо ви подорожуєте власним транспортним засобом, потрібно надати копію „зеленої” карти, посвідчення водія та технічного паспорта
  • Нещодавно (термін дії  максимум 1 місяць) видана банком довідка про стан рахунків або дорожні чеки на суму не меншу 50 євро на 1 день перебування (але не менше 500 євро), кредитні картки, крім дебетних платіжних карток, або ж письмове зобов’язання сторони, що приймає/відправляє, покрити всі витрати

4. Віза до Румунії коштує 50$ (звичайна) і 100$ (термінова)

Оплата проходить тільки в доларах, тому потурбуйтесь про це заздалегідь. Звичайний режим видачі румунської візи – 10 календарних днів. Терміновий режим видачі візи – протягом 48 робочих годин.

5. Подача документів проходить без попередньої реєстрації.

Це досить зручно, якщо порівнювати з іншими консульствами чи візовими центрами, де потрібно чергу займати заздалегідь і тратити багато часу на подачу документів. Але краще попередньо на місці уточнювати час прийому документів. Подати документи є можливість в Києві безпосередньо в Посольство, в Одесі та в Чернівцях в Консульстві. В Чернівцях розклад прийому громадян можна знайти тут.

6. Можна скористатись послугою онлайн-заявки.

Але зауважте, що ця послуга діє тільки для Посольства в Києві. Сторінка працює на румунській або англійській мові. Процес складається з 11 кроків де потрібно вводити свої дані. З першого погляду нічого складного, але є певні нюанси. Перші три кроки треба заповнити свої особисті дані та зареєструватись (все вводиться латинськими літерами) на е-мейл вам повинно прийти підтвердження і особистий номер анкети і тоді продовжуєте реєструватись. На 4 кроці потрібно завантажити всі відскановані документи, які б мали подати у Посольство. Так воно виглядає

Але якщо надумаєте подавати он-лайн заявку, то візьміть до уваги, що коли Посольство розгляне вашу заявку, то все-таки необхідно буде з’явитись туди, щоб підписати анкету,  надати сам паспорт для вклеєння візи, оплатити візовий збір і можливо донести оригінали документів на підтвердження мети поїздки.

7. При підготовці документів передовсім звертають увагу на бронювання транспорту та довідку про доходи.

Тут мається на увазі бронювання чи оплата на автобус, літак або якщо власним транспортом, то зелена карта, техпаспорт і водійські права. Тому при підготовці, більше зверніть увагу на ці документи. Ситуація з візами румунськими, так само як і  шенгенськими,  досить плачевна. Якщо порівняти з ситуацією навіть 2 роки назад, то консульські установи набагато прискіпливіше ставляться до переліку документів. Навіть якщо в банку у вас буде невелика сума, але правдива, це краще ніж захмарна сума, але підроблена якоюсь незрозумілою посередницькою фірмою.

1001idea.info

Слідкуйте за нами у Facebook та Telegram (отримуйте миттєві повідомлення відразу після публікації новини)!

Підписуйтеся на нашу розсилку новин бюджетних подорожей та отримайте бонусний матеріал на Ваш e-mail!

  • Відкриття дворазової чи багаторазової румунської візи дає дозвіл перебувати НЕ тільки на території Румунії та Болгарії, а ще й на Кіпрі.